Mierea, unul dintre cele mai sanatoase alimente naturale, poate fi folosita pentru cresterea energiei atat de necesare, pentru intarirea sistemului imunitar, ca adjuvant in raceli sau alte tipuri de tratamente, in arsuri sau diverse rani, dar si pentru prepararea unor masti dermato-cosmetice sau pur si simplu folosita ca indulcitor sau ca ingredient in diferite retete culinare.
Mierea este cel mai puternic si mai rapid energizant natural cunoscut. Substantele pe care le contine sunt foarte usor de asimilat de catre organism, care primeste prin miere nu doar caloriile de care are nevoie, ci si vitaminele, mineralele si enzimele.
Mierea este cel mai rapid si puternic energizant
Apoi, mierea este un puternic antiinfectios natural, ce actioneaza asupra principalelor sisteme si aparate din organism, de la tubul digestiv si caile respiratorii pana la nivelul pielii si al mucoaselor. Acest produs al stupului este si un puternic stimulent al digestiei si al metabolismului, favorizeaza tranzitul intestinal, ajutand la eliminarea prompta a toxinelor din organism. Nu in ultimul rand mierea este utila in mentinerea echilibrului endocrin, ajutand la reglarea activitatii principalelor glande din corp producatoare de hormoni.
Mierea contine peste 400 de substante organice. Pe langa apa biologica si zaharuri (fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza), mierea mai contine o serie de vitamine, de minerale, de enzime care-i atribuie o valoare terapeutica uriasa. Pe drept cuvant, putem spune ca mierea este alimentul vietii. Dintre vitamine, cele mai importante sunt cele din complexul B si, in cantitati ceva mai mici, vitaminele C, A, D si K. La randul lor, mineralele, prezente in miere intr-o forma usor asimilabila de catre organismul uman, sunt foarte numeroase, variind in functie de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adauga cantitati extrem de mici de seleniu, crom si iod.
Contine vitaminele din complexul B si vitaminele C, A, D si K
Mierea este un important antioxidant, nu contine grasimi si nu afecteaza nivelul de colesterol din corp. De asemenea, mierea este un aliment foarte sanatos, avand un indice glicemic foarte bun, ceea ce inseamna ca zaharul continut de miere este absorbit gradual de corp. Mierea ajuta la arderea depozitelor de grasime in timpul somnului, datorita proportiei dintre fructoza si glucoza. Tocmai de aceea, mierea este recomandata si in curele de slabire, ajutand organismul sa arda mai repede kilogramele in plus. Un important antioxidant, pinocembrinul, este prezent in cantitati mari doar in propolis si miere.
Mierea este un important antioxidant
De asemenea mierea calmeaza tusea si reduce inflamatia din gat. Studiile au aratat ca mierea poate inlocui cu succes medicamentele antitusive fiind chiar mai eficienta decat acestea, fiind cunoscute proprietatile antimicrobiene, anti-inflamatoare si antioxidante ale mierii. Mierea este anti-cancerigena! Ea ar putea fi integrata intr-o dieta alimentara anti-cancerigena si asta pentru ca cercetatorii au descoperit ca ea contine flavonoide florare, substante care cresc nivelul de antioxidanti de la nivelul celulelor, indeparteaza radicalii liberi, imbunatatesc functionarea sistemului imunitar si scad permeabilitatea si fragilitatea capilara.
Mierea este recomandata si femeilor insarcinate, dar nu si nou-nascutilor sau copiilor mai mici de un an. Acest aliment atenueaza arsurile la stomac sau greturile de dimineata, fiind de ajutor femeilor insarcinate. Copiilor sub un an nu li se administreaza deloc miere de albine, acestia fiind extrem de sensibili la anumite microorganisme care se pot dezvolta in miere - e drept, in cazuri extrem de rare. Copiilor intre 1 si 3 ani li se administreaza 2-4 lingurite de miere pe zi, iar celor intre 3 si 6 ani li se dau 4-6 lingurite de miere pe zi. Copiii peste sase ani pot consuma pana la 8 lingurite de miere de albine, adolescentii pana la 15 lingurite de miere (echivalentul a 70 de grame). Adultii - pana la 20 de lingurite pe zi (echivalentul a 100 g).
Cristalizarea mierii este un proces natural
Imediat dupa extragere, mierea este intotdeauna clara si lichida. Acest lucru se datoreaza, continutului ridicat de fructoza, care si face ca unele sortimente, cum ar fi salcamul sa ramana mai mult timp in stare lichida. Daca contintul de glucoza este mai mare decat cel de fructoza, mierea va cristaliza, la temperaturi sub 18oC. Cristalizarea mierii este un proces natural, care atesta autenticitatea produsului. Este de subliniat faptul ca, mierea cristalizata are exact aceleasi calitati ca si cea lichida. Multe persoane prefera mierea cristalizata, deoarece este mai usor de intins pe paine. Daca ea cristalizeaza, se introduce pur si simplu intr-un vas cu apa calda (pana la 40oC) si se tine pana cand cristalele se dizolva, dar cu atentie pentru a nu ajunge sa fiarba sau sa se supraincalzeasca. In general, mierea se pastreaza la temperatura camerei (+18-22oC), in vase bine inchise, la loc racoros, bine aerisit, umbros si fara umiditate.