Mierea de floarea soarelui este o miere monoflora ce are o culoare galbena ce poate varia de la galben auriu pana la galben inchis, dulceata specifica si miros placut. Consistenta ei poate fi fluida, vascoasa sau cristalizata (face parte din categoria mierilor ce cristalizeaza rapid).
Mierea de floarea soarelui este una dintre cele mai gustoase si sanatoase tipuri de miere. Poate fi folosita ca indulcitor pentru bauturi, cat si in bucatarie, pentru prepararea prajiturilor si a biscuitilor cu miere carora le va da un gust aparte.
Mierea de floarea soarelui ca si floarea de la care provine este bogata in flavonoizi, uleiuri volatile, substante minerale si are o proprietate unica: datorita continutului de lecitina pura, ajuta la intarirea memoriei si dezvoltarea intelectului. De asemenea, mierea de floarea soarelui este una din cele mai energizante mieri, fiind recomandata a fi utilizata si in cazuri de anemii, de efort fizic si intelectual, in stari de oboseala, surmenaj.
Acest tip de miere stimuleaza sistemul imunitar si are un renume puternic in randul produselor afrodiziace. Mierea de floarea soarelui este indicata in tratarea durerilor de gat, este antifebrila, iar datorita continutului de vitamina B3 este recomandata si celor cu afectiuni ale aparatului cardio-vascular, ajuta la reglarea tensiunii arteriale si este activatoare a circulatiei sangvine. Folosita impreuna cu un vin rosu de casa, ofera rapid rezultate celor care au o circulatie deficitara la maini si picioare.
In plus mierea de floarea soarelui este utila in ateroscleroza, are proprietati anti-bacteriene si se foloseste ca adjuvant in tratarea bronsitelor si a bolilor de stomac.
Atentie: Acest articol nu inlocuieste un consult medical de specialitate. A nu se administra copiilor sub 1 an si persoanelor alergice la produsele apicole.