Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. In fructele coapte continutul depaseste 400–800 mg la 100 g suc proaspst. De asemenea, este si unul din cei mai puternici antioxidanti naturali.
Catina contine urmatoarele elemente necesare organismului: vitaminele A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu, beta-caroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali [sursa].
Fructele de catina se pastreaza cel mai bine in miere de albine. Cat despre consum, tot secretul este sfaramarea intre dinti si mestecarea semintei din fruct (ce are un gust astringent, acrisor-amar), aceasta fiind, de fapt, adevaratul depozit de vitamine.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale preparatului de miere cu catina este faptul ca acesta poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Catina este bogata in flavonoizi si acizi grasi nesaturati, care au proprietati antiinflamatoare si vasodilatatoare, ajutand la mentinerea sanatatii inimii. Mierea, de asemenea, contine compusi care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau din sange.
Datorita proprietatilor sale antioxidante, mierea cu catina este recomandata pentru prevenirea imbatranirii, reducerea inflamatiilor si regenerarea celulelor. Fructele de catina contin, in proportie de 35%, acid palmitoleic - un acid gras care se regaseste in compozitia pielii si astfel ajuta la intretinerea celulelor si la vindecarea leziunilor.
Mierea cu catina intareste sistemul imunitar, imbunatateste vederea, intareste unghiile si firul de par (buna impotriva caderii parului), contribuie la cresterea rezistentei sistemului osos si amelioreaza boli ale sistemului respirator.
Catina are si efecte psihologice, administrata regulat ajuta la reducerea stresului si este de mare ajutor pentru cei care se lupta cu depresia.
In concluzie, preparatul de miere cu catina este un produs natural delicios si sanatos, cu multiple beneficii pentru sanatate. Este bogat in nutrienti si poate ajuta la intarirea sistemului imunitar, la prevenirea bolilor cardiovasculare si la tratarea diferitelor afectiuni. Poate fi consumat simplu, ca un indulcitor natural, sau poate fi adaugat in diverse retete culinare.
Preparatul de miere cu catina se administreaza zilnic, cate una-doua lingurite pe zi. Este de preferat ca acest amestec sa se consume dimineata deoarece este si un excelent energizant, iar daca este consumat seara pot aparea insomnii.
Catina este curatata de crengi si frunze precum si de alte impuritati, apoi este spalata in apa si lasata la scurs si uscat. Catina este turnata apoi in borcan impreuna cu miere si pastrata la frigider. Miere folosita in amestec: miere de floarea soarelui
Atentie: Mierea cu catina se pastreaza in frigider, daca nu, cu timpul va fermenta si nu va mai fi buna pentru consum.
Atentie: Acest articol nu inlocuieste un consult medical de specialitate. A nu se administra copiilor sub 1 an si persoanelor alergice la produsele apicole.