Nucile sunt remedii minunate de sanatate, acestea sunt apreciate pentru calitatile nutritive, gustul lor aparte, cat si pentru efectele sale terapeutice. Acestea contin mai multe substante nutritive decat carnea, ouale, laptele si este mai usor de digerat decat acestea.
Aceasta combinatie de miere cu nuci vitaminizeaza si mineralizeaza organismul, contribuind la intarirea lui, ajuta la scaderea aciditatii prea mari a stomacului si in hipertensiune si poate fi folosit ca adjuvant in deficiente imunitare, anemii, stari de slabiciune cauzate de oboseala sau stres. De asemenea datorita continutului bogat in zinc al nucilor aceasta combinatie este benefica pentru dezvoltarea memoriei, in tratamentul asteniei, tulburarilor sistemului nervos si este recomandata in cazurile de crestere intarziata la copii.
Nucile au si un continut bogat de iod, element esential pentru organismul uman, fiind indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni care sunt transportati de fluxul sangvin in intreg organismul si regleaza procesele de crestere, dezvoltare, reproducere si metabolism. Iodul este absolut necesar pentru dezvoltarea creierului.
Pe langa iod, nuca mai contine si cupru, care ajuta foarte mult in dieta persoanelor cu anemie, tuberculoza, artroze, reumatism, bolnavilor de blenoragie, sifilis si in tratamentul scrofulozei. Cu ajutorul acizilor grasi omega-3, antioxidantilor si fitosterolului, nucile sunt arme redutabile in lupta cu cancerul mamar. Tumorile se micsoreaza si chiar dispar.
Antioxidantii continuti in miezul de nuca regleaza pe cale naturala nivelul colesterolului in sange si, implicit, tensiunea arteriala. Consumul periodic de nuci intareste vasele de sange si previne deteriorarea acestora, mai ales la varstnici. Datorita bogatiei in vitamina E, consumatorii de nuci prezinta risc minim de a face un atac de cord.
Mierea cu nuci este produs bogat in vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, biominerale (Zn, Ca, Mg, Fe, K, P, Cu), bioenzime, antioxidanti si aminoacizi esentiali.
Asadar mierea cu nuci este un amestec foarte benefic pentru sanatate, usor de digerat, cu un continut ridicat de vitamine, mierale, antioxidanti. De retinut este si ca desi acest amestec este unul bogat nutritional acesta nu ingrasa datorita grasimilor nesaturate ce ajuta chiar la scaderea colesterolului.
Pe langa beneficiile pentru sanatate a combinatiei de nuci cu miere aceasta are si un gust foarte bun, delicios si o aroma deosebita. Acest produs poate fi consumat propriu-zis, in combiatie cu alte alimente (de exemplu in cereale cu lapte de catre copii), dar poate fi folosit si in diferite retete(clatite, prajituri sau alte preparate).
Atentie: Acest articol nu inlocuieste un consult medical de specialitate. A nu se administra copiilor sub 1 an si persoanelor alergice la produsele apicole.