Catina este un arbust foarte ramificat si spinos ce creste in Europa si Asia in zonele muntoase, zonele litorale si in zonele semi-desertice pe terenuri salbatice si insorite, cu vegetatie diversa. Atinge in medie inaltimea de 1,5 - 4 metri, dar in conditii optime de mediu poate atinge si 8 metri. Cand clima zonei geografice unde creste este totusi prea aspra, catina se adapteaza la acest factor extern devenind un arbust tarator.
Catina infloreste in lunile martie-aprilie, iar fructele i se coc de pe la sfarsitul verii si pot fi culese pana tarziu cand da inghetul si se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie, dar si ca planta ornamentala.
Recent catina a fost introdusa si in Canada si SUA unde incepe sa cunoasca destul de multa popularitate datorita proprietatilor benefice ale acesteia.
La noi in tara catina creste ca flora spontana in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia dar si in Delta Dunarii. Conform cercetarilor efectuate de specialisti de prestigiu catina care creste in tara noastra are un continut de exceptie, poate cel mai bogat din intreaga lume. Nicaieri in lume catina nu are atat de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonizi si aminoacizi ca cea care creste in Romania.
Fructele de catina contin de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai multa decat citricele. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.
Beneficii catina
Catina se folosea inca din evul mediu pentru tratarea bolilor de piele si a afectiunilor tubului digestiv. Prima documentare scrisa apare in secolul VII dupa Hristos in tratatul clasic de medicina tibetana "Rgyud Bzi" care recomanda in mod explicit consumul de fructe de catina pentru cei care calatoreau in munti la mari inaltimi.
Virtutile catinei nu au scapat neobservate nici in perioada moderna, cand pentru inceput au fost utilizate experimental in alimentatia cosmonautilor sovietici, deoarece pe langa calitatile catinei, oamenii de stiinta rusi au descoperit ca aceasta protejeaza organismul uman de radiatiile cosmice.
In ziua de azi incep sa se cunoasca din ce in ce mai multe dintre proprietatile benefice ale catinei in numeroasele centre de cercetare ce exista in toata lumea. Chiar si in Romania, de peste 30 ani se fac cercetari sistematice asupra catinei de catre Institutul de Cercetare Chimico-Farmaceutic si Institutul de Cercetari Alimentare.
Catina se foloseste in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, al diareei, urticariei, al starilor alergice, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afectiunilor circulatorii si hepatice, anemiei, alcoolismului, asteniei si chiar a stresului. Utilizarile catinei au dat rezultate spectaculoase in geriatrie, catina fiind un excelent antioxidant, iar cercetarile recente o recomanda si in oncologie in tratamentul cancerului.
De asemenea catina este eficienta si in tratarea hipertensiunii arteriale, a afectiunilor coronariene, hepatice, gingivale si oftalmologice. Catina mai este folosita cu succes si in tratamentul acneei, a keratozei, in tratamentul leucemiilor si limfoamelor, a inflamatiilor digestive, in afectiuni ale aparatului urinar si a celui genital, in afectiuni hematologice, O.R.L, afectiuni virale si afectiuni ale sistemului nervos.
Catina este si un excelent tratament naturist impotriva racelii si gripei datorita continutului mare de vitamina C si un bun cicatrizant al epidermei prin prezenta omega 7. Catina este unul din cele mai eficiente produse naturale care poate fi folosit pentru mentinerea frumusetii. Acesta este bogat in acizi grasi omega, cu rol esential pentru o piele sanatoasa, unghii puternice, par lucios si neted.
Catina mai este si un redutabil antidepresiv, iar administrata regulat ajuta la reducerea stresului.
Pentru a beneficia de proprietatile binefacatoare ale catinei va recomandam produsele noastre miere cu catina si sirop de catina cu miere.
Notă articol:
4.04 din 51 voturi