Ingrediente pentru 2 cozonaci
1 kg faina alba
200 ml lapte
200 g miere
200 g zahar tos
50 g drojdie de bere
un pliculetet cu zahar vanilat
20 de galbenusuri
12 albusuri
un galbenus pentru uns
250 g unt
2 linguri de rom sau o esenta mica de rom
coaja rasa de la o lamaie
o lingurita de sare fina
Ingrediente umplutura
200 ml de lapte
8 albusuri
100 g de zahar tos
500 g de miez de nuca
o lingura de rom
Mod de preparare
Se fierbe laptele, se trage de pe foc si apoi se adauga in el 100 g de zahar, amestecand pana se topeste.
Va trebui apoi sa lichefiati drojdia cu o lingura de zahar sau de sare, dupa care se presara peste putina faina si lasa la dospit la loc cald.
Albusurile de ou se bat cu putina sare si 150 g de miere pana cand se obtine o spuma tare. Adaugati zaharul ramas peste galbenusuri si frecati pana rezulta o crema omogena.
Dupa ce s-a racit laptele sau este doar caldut, turnati-l peste galbenusuri, albusuri, drojdie, coaja rasa de lamaie si zaharul vanilat, apoi puneti amestecul peste faina.
Framantati un sfert de ora, adaugati untul si apoi framantati inca jumatate de ora. Dupa, se pune aluatul la cald, sa dospeasca.
Pentru umplutura se macina miezul de nuca si se opareste in lapte fierbinte. Adaugati zaharul, albusurile si romul; amestecati pana se topeste zaharul.
Dupa ce aluatul a crescut, se separa in doua bucati. Fiecare bucata se intinde ca o foaie si se adauga peste, cate jumatate de umplutura.
Se ruleaza aluatul si se pune in formele unse cu unt si tapetate cu faina.
Bagati cozonacii in cuptorul preincalzit, timp de 15 minute, dupa care scoteti-i si ungeti-i cu galbenus batut.
Se pun din nou la cuptor pentru 30 de minute.
Dupa ce ati scos tavile din cuptor, incalziti putina miere si amestecati cu putina apa. Ungeti cozonacii cu acest amestec.
Notă articol:
3.64 din 11 voturi