0

De ce se zahariseste mierea

De ce se zahariseste mierea

Zaharisirea e un fenomen normal la miere. In functie de planta de pe care a fost cules nectarul, mierea se va zaharisi mai devreme sau mai tarziu.

Cristalizarea sau zaharisirea mierii este influentata de raportul dintre fructoza si glucoza, care sunt principalii ei componenti. Ceea ce se produce in miere este doar rezultatul schimbarii proportiei intre cantitatea de fructoza si glucoza. Explicatia din punct de vedere chimic al acestui fenomen este ca glucoza este mai putin solubila in apa decat fructoza. Fenomenul se pare ca nu este pe deplin elucidat, insa odata cu trecerea timpului cantitatea de glucoza creste in defavoarea proportiei de fructoza, sub influenta temperaturii scazute, prin urmare incep sa se formeze mici cristale de glucoza.

Mierea de salcam si de mana cristalizeaza foarte greu, deoarece contin mai multa fructoza, in timp ce la mierea de rapita, tei, floarea-soarelui, poliflora, care contin mai multa glucoza, cristalizarea se produce mai mult mai rapid, chiar la cateva saptamani de la extractie.

Isi pastreaza mierea zaharisita calitatile?

Da, mierea zaharisita isi pastreaza toate calitatile terapeutice pe care le-a avut si in starea fluida.

Daca mierea este zaharisita inseamna ca in ea a fost adaugat zahar?

Nu, zaharisirea mierii este un proces natural. Mierea zaharisita nu este nici falsa si in ea nu a fost adaugat nici zahar.

Dupa ce s-a zaharisit mierea, aceasta contine zahar?

Nu, mierea zaharisita nu contine zahar.

De ce totusi sa cumpar miere zaharisita?

Toti apicultorii stiu ca exista acest mit prin care mierea zaharisita este suspecta de a fi falsa. Paradoxul este insa ca zaharisirea poate fi un indicator al calitatii mierii. De asemeneaza mierea zaharisita isi pastreaza toate calitatile pe care le-a avut in stare fluida.

Totusi vreau miere necristalizata

Daca totusi vreti miere fara cristale, puteti topi mierea din borcan introducandu-l in apa calda, dar atentie ca temperatura apei sa fie de pana la 40 de grade Celsius. Daca se depaseste aceasta temperatura atunci mierea isi pierde foarte mult din calitati. Tratamentul este insa temporar deoarece mierea va cristaliza inapoi chiar mai repede decat prima data.

Rating articol: 4.81 din [16 voturi]
Sanatate pentru tine si familia ta
Marturii clienti
gabriela, craiova
servicii prompte; produsul comandat- conform descrierii
Alte marturii clienti
Newsletter
Pentru a fi la curent cu cele mai noi produse si oferte abonati-va la newsletterul nostru.

In interiorul stupului, sunt tot timpul in jur de 36oC (temperatura corpului uman), indiferent de temperatura de afara.
Albinele care pazesc stupul recunosc albinele straine care incearca sa intre in stup dupa un miros specific? Fiecare familie are mirosul sau specific produs de niste glande speciale denumite Nassonov.
Copiii nu trebuie sa consume miere pana la varsta de un an.
Sansele de a fi intepat de o albina cresc daca afara este vant.
Albina e unica insecta domesticita de om.
Cumpara acum miere de albine 100% naturala direct de la apicultor